Alkoholizm - Pomoc

Pomagamy wszystkim uzależnionym, i nie tylko. : )

Ogłoszenie

To forum, jest przeznaczone do pomocy terapeutycznej osobom mającym problem związany z używaniem alkoholu. Również osobom, które w rodzinie mają osobę uzależnioną od alkoholu, lub innych substancji. Naszym zadaniem jest udzielanie informacji na temat choroby alkoholowej, wsparcie, i pomoc w rozwiązywaniu problemów osobistych związanych z uzależnieniem. Nie prowadzimy tu profesjonalnej terapii - możemy podpowiedzieć gdzie taką terapię można odbyć i na czym to polega. Osoba prowadząca forum ma doświadczenie w pracy z osobami uzależnionymi jako terapeuta uzależnień.

#1 2013-02-27 19:09:24

Kaisa :)

Administrator

Punktów :   

Witam ;)

Witam Wszystkich na moim forum Mam na imię Katarzyna, jestem instruktorem terapii uzależnień ale żeby nie było za oficjalnie jestem przede wszystkim kobietą, matką przyjaciółką, córką, koleżanką,  artystką, miłośniczką kotów ... ale również osobą która wyszła z uzależnienia . Tak więc jeśli to możliwe chciałabym dzielić się z Wami swoją wiedzą, doświadczeniem i dobrą energią
Wiem jak pozornie nie groźne używanie alkoholu może zmienić się w uzależnienie ...
Wiem bo sama bardzo długo myślałam że piję tylko trochę, tylko czasami i tak jak inn i!!! Tłumacząc sobie że wszyscy piją !!!
Jeśli ktoś z Was ma wątpliwości czy jego picie jest właściwe?  Napiszcie proszę ... Może ktoś w Waszej Rodzinie pije zbyt często ... Może Dziecko? Może Mama ??? Piszcie proszę !!! Rozmawiajmy !!! Jestem po to żeby WAM Kochani przybliżyć problem uzależnienia od alkoholu, odpowiedzieć jak pomóc i co robić. Nie jestem wszechwiedząca ale tym co mam, chcę się z WAMI podzielić

Zapraszam...

#2 2013-02-27 20:39:02

malutkabeti

Użytkownik

Punktów :   

Re: Witam ;)

naszej rodziny poniosłam porazke i za bardzo nie wiem jak mam teraz rozmawiać z obecnie18latkami by zrozumiały ze zycie nie polega na piciu,argumentów mi brakuje ponieważ kazda zabawamwyjście ze znajomymi to po prostu normalne ze się wtedy pije dla towrzystwa,Ostatnio byłam zaproszona przez młodzież  na dyskoteke i bylo bardzo fajnie z jednym mankamentem dziewczyny nie umiały tańczyc bo były trzezwe

#3 2013-02-27 20:40:08

malutkabeti

Użytkownik

Punktów :   

Przeraża mnie to bardzo i chciałabym im jakos pomóc.Ja tez lubie sie napić co prawda martini ale czesto gdyż uwielbiam wypic tego trunku lampke jednak nie pamietam jak czesto to robiłam przy dzieciach,ale fakt faktem ze ten trunek od lat lubie jak również papierosy,Może cos mi doradzisz bo zagubione dzieci w mej rodzinie a srodowisko w którym mieszkaja niestety tez rozpite i nie tylko Pozdrawiam

#4 2013-02-27 20:49:28

Administrator

Punktów :   

Dziękuję za tę wiadomość ... Rozumiem że jesteś bezradna wobec Swoich Bliskich. Jedno co na ten moment przychodzi mi do głowy to myśl że Dzieci mają wyuczony schemat picia z domu, My dorośli swoją postawą modelujemy zachowania Dzieci - jeśli rodzice palą papierosy z pewnością ich dzieci też będą jeśli piją alkohol przy każdej okazji - dzieci nie znają wtedy innej formy spędzania wolnego czasu i sposobu na rozrywkę. Spróbuj może od Siebie .... zmień swoją postawę, powiedz na głos że palisz ale wiesz że palenie jest bardzo złe, że szkodzi zdrowiu. Nie pij z własnymi dziećmi jeśli chcesz żeby miały w Tobie autorytet! Zmieniając Siebie - zmieniasz innych To tyle na te chwilę Pozdrawiam - kaisa

#5 2013-02-27 22:17:23

Administrator

Punktów :   

malutkabeti napisał:

Przeraża mnie to bardzo i chciałabym im jakos pomóc.Ja tez lubie sie napić co prawda martini ale czesto gdyż uwielbiam wypic tego trunku lampke jednak nie pamietam jak czesto to robiłam przy dzieciach,ale fakt faktem ze ten trunek od lat lubie jak również papierosy,Może cos mi doradzisz bo zagubione dzieci w mej rodzinie a srodowisko w którym mieszkaja niestety tez rozpite i nie tylko Pozdrawiam

Jeśli ktoś chciałby zabrać głos i odnieśc się do tej wypowiedzi to zapraszam .... malutkabeti i ja bedziemy wdzięczne

#6 2013-02-27 22:53:05

luqasz

Użytkownik

Punktów :   

Trzeba znaleźć odpowiednią drogę do tych młodziaków... Człowiek jeżeli sam nie zrozumie, że robi sobie krzywdę nie jest w stanie zrezygnować z tej "chłosty" wymierzanej samemu sobie.  Zwłaszcza jeżeli ta "chłosta" przynosi pozornie przyjemność....

#7 2013-03-14 15:43:54

Administrator

Punktów :   

Ostatnio coraz więcej widzę, napotykam rozjuszonych nastolatków... Nie rzadko słyszę jak zbierają po 20-30 groszy do "flaszki", zioną agresją i są bardzo pewni siebie! Zastanawiam się wtedy co dalej z nimi będzie? Kiedy się zatrzymają? Bo słyszę często od dorosłych że młodość ma swoje prawa! Ja wiem że ma! Wiem... ja też w gronie rówieśników robiłam dziwne rzeczy, byłam agresywna, wdawałam się w bójki hmmm... do dzisiaj nie wiem po co? Po co mi to było ??? hmmm ... teraz już jako dojrzała osoba wiem że brakowało mi miłości i  wsparcia w rodzicach. Lecz niepokoi mnie że coraz z większą częstotliwością rodzice przyzwalają na taką agresję, że  dzieci nie mają wpajanych w domu wartości .... Można iść na imprezę, na ognisko itp ale nie powinno to być priorytetem! Celem samym w sobie! Ja tłumaczę swojemu dziecku że we wszystkim ma być równowaga ... i po kolei! Najpierw obowiązki potem przyjemnośći! Nie jestem idealną matką ale wkładam tyle siły i serca w rozwój mojego synka ile tylko zdolam, ile tylko potrafię! No i przede wszystkim ----- Miłość !!! -------- nawet jeśli sprawi mi przykrość, zawiedzie - przypominam mu że zawsze GO kocham i że jest dla mnie najważniejszy !!! Tyle dzisiaj ode mnie. pa

#8 2015-09-21 19:07:58

Witam

Gość

Dzieci trzeba chronić i utrudniac im dostęp do alkoholu, jednak w dzisiejszym świecie, nie jest to takie proste, no bo jak nie pije i nie cpa tzn jest nie na topie, staromodny. Wiadomo, nikt nie chce odstawać od rówiesników, przeciez w grupie jest weselej i tak OK.
Duże znaczenie ma wychowanie rodzinne, dalej to juz tak właściwie, wielkiego wpływu na to nie mamy. Trzeba madrze wychowywać, rozmawiać, mieć czas dla dziecka, a i to nie gwarantuje niczego.

To tak wstępnie napisałam,
Chciałam zapytać, czy można tutaj zakładać swoje watki o alkoholiźmie i pokrewne. Czy to forum może stać się forum alko dla wszystkich?
Można założyć nowy temat i pisać swoje posty a także inni mogą odpowiadać?
Nie ma tutaj wiele osób, jednak gdy więcej będzie watków i to pomocnych w trzeźwieniu, to może się rozkręci.

Stopka forum

RSS